KS PIŠECE -Pišece 13, 8255 Pišece
(07) 49 51 387 ks.pisece@siol.net

25 let Folklorne skupine “Duplo” Pišece

Obeležili smo svojo četrtstoletno tradicijo plesa, ljubezni do domačega kraja.

Ob tem smo v  goste tudi povabili:

Folklorni skupini OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, folklorno skupino Franc Bogovič Dobova in folklorno skupino Blaž Jurko iz Razborja pod Lisco in skupja smo pripravili res lep in razigran celovečerni program. Ob tem so nekateri naši člani prejeli tudi priznanja za požrtvovalno in večletno delo na področju ljubiteljske kulture.

Folklorna skupina Duplo Pišece je praznovala 25. obletnico delovanja. Glede na to, da je skupina manjša, je kljub temu v teh letih delovanja dosegla tudi zelo dobre rezultate. Zadnji in najpomembnejši je prav gotovo uvrstitev na državno revijo folklornih skupin v Beltincih, leta 2010. Takrat je bilo v skupini tudi največje število folklornikov. Ravno v tistem obdobju pa je skupina imela tudi največ gostovanj in nastopov v domačem kraju, občini, širše po Sloveniji pa tudi preko meja naše države. S svojimi nastopi so razveselili veliko rojakov. Nastopali so v Nemčiji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Danes skupina šteje petnajst članov različnih generacij. Dva izmed njih sta v skupini že od samega začetka. Trudijo se, da v svoje vrste privabijo mlade plesalce, vendar le ti v času šolanja največkrat tudi odstopijo, saj so prezasedeni. Trenutno je v skupini več plesalk kot plesalcev, zato se ob zasedenosti katerega člana soočajo s problemom izvedbe vaj, pa tudi marsikateri nastop so zaradi tega morali odpovedati. Kljub temu ostajajo optimistični, saj v domači osnovni šoli Maksa Pleteršnika Pišece spodbujajo folklorno dejavnost in pričakujejo, da se bo vsaj nekaj mladih folklornikov po končani osnovni šoli pridružilo njihovi skupini. Skupina ima za naprej še kar nekaj načrtov, prvi nastop, na katerega se že vneto pripravljavljajo pa je revija območnih odraslih folklornih skupin, ki bo v mesecu aprilu. Vsekakor pa želijo še naprej ohranjati kulturno dediščino tudi za bodoče generacije.

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”111929612459613313762″ ualb=”5979626974826349537″ imgl=”fancybox” style=”gallery” row=”5″ grwidth=”800″ grheight=”600″ size=”800″ num=”100″ shadow=”1″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″]

 

© Izdelal Črt Lipej, 2014 | Spletne strani Videokom