KS PIŠECE -Pišece 13, 8255 Pišece
(07) 49 51 387 ks.pisece@siol.net

Kmečke igre v Pišecah

UNESCO TABOR V PIŠECAH:

FOTOGALERIJA – le klikni tukaj za dostop do galerije

TV Prispevek – klikni za povezavo

OTVORITEV 19. UNESCO TABORA V PIŠECAH

V ponedeljek, 22. 10. 2018, je v večnamenskem domu v Pišecah svoja vrata odprl že 19. Unesco tabor – Premikamo meje, tokrat z naslovom IGRA. Na njem letos sodeluje 19 šol, in sicer OŠ Mate Balote Buje, OŠ Tenja, OŠ Jovan Jovanović Zmaj Pančevo, Srednja stručna škola Kragujevac, Gimnazija Bolyai Senta, ŠC Rogaška, OŠ Ledina, OŠ Frana Metelka Škocjan, ETRŠ Brežice, Gimnazija Brežice, OŠ Belokranjskega odreda Semič, OŠ Brežice, OŠ XIV. divizije Senovo, OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, OŠ Bizeljsko, OŠ Globoko, OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Šmihel in OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. Na uvodni prireditvi, ki sta jo povezovala devetošolca Larisa in Žan, po scenariju učiteljice Maje Haler, sta se dve ekipi učiteljev in učencev pomerili v kvizu Kdo bi vedel, oba zborčka sta zapela Unesco himno (mentor Dejan Jerončič), osmošolka Diana pa je s svojimi plesalkami dodobra ogrela občinstvo. Po uvodnem pozdravu gospe ravnateljice Nuške Ogorevc nam je nekaj spodbudnih besed naklonil tudi brežiški župan gospod Ivan Molan. Nato pa je koordinatorica Unesco središča Tanja Plevnik na oder povabila učence, dijake in mentorje šol, ki bodo vseh pet dni bivali pri naših učencih. Za češnjo na torti pa je poskrbela vodja letošnjega tabora na šoli Romana Žnideršič, ki je najavila Pihalni orkester Kapele, ki nas je dobesedno pognal s sedežev. A s tem našega druženja še ni bilo konec, preselili smo se namreč v jedilnico šole, kjer so nas čakale dobrote slovenske, hrvaške in srbske kuhinje. Vse šole, ki so se udeležile današnje otvoritve, so namreč s seboj prinesle svoje dobrote. Vse so nam zelo teknile.
Prvi dan je za nami, jutri pa novim dogodivščinam naproti.

UNESCO TOREK V ZNAMENJU DELAVNIC IN GLEDALIŠKE PREDSTAVE

Pišece, 23. 10. 2018 – DRUGI DAN
Po jutranjem ogrevanju (nogomet, telovadba, sprehod, escape room, igrarije) in malici smo se vsi udeleženci tabora (učenci in mentorji) podali v različne delavnici, ki so jih vodili učitelji OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, krajani Pišec in gostujoči mentorji. Na voljo smo imeli naslednje delavnice: igra in igrače nekoliko drugače (poslikava terase pred vrtcem), Pišece skozi čas (ustvarjanje gledališke igre po scenariju učenke Pike Skrivalnik), vesela šola (izdelava didaktičnih iger, napisi na ogledalih …), smerokaz (lesene table s kraji Unesco šol in razdaljami), zvočni eksperiment (raziskovanje zvokov s tremi glasbili), igre za otroke iz različnih držav (iskanje zaklada, komunikacija v različnih jezikih), video utrinki tabora (snemanje kratkih video posnetkov in montaža), animirani film (ogled fresk Viteške dvorane, fotografiranje …), igre brez meja (iskanje države, barvanje zastav), tri v vrsto (izdelava igre), dizajniranje avtomobilčka, igrarije (poustvarjanje po zgodbi Sovica Oka). Povsod je bilo zanimivo, zabavno in poučno.
Po kosilu smo gostujoče učence in učitelje popeljali na sprehod po Pišecah in jim pokazali znamenitosti kraja.
Zvečer ob 18.30 pa smo se zopet zbrali v večnamenskem domu v Pišecah in se do solz nasmejali domači gledališki skupini Smeh ni greh in njihovi komediji KAJ PA JE TEBE TREBA BILO? izpod peresa gospe Ivane Zupančič.
Spet en čudovit dan, poln novih doživetij, znanj, druženja, in to vse v lepem sončnem vremenu.

KMEČKE IGRE POPESTRILE UNESCO SREDO V PIŠECAH

Pišece, 24. 10. – 3. dan
Sončna sreda je bila v znamenju kmečkih iger. 24 ekip (starši, učitelji, učenci, gostje, predstavniki društev) se je pomerilo v 6 kmečkih igrah: zabijanje žeblja v klado, mama koklja kliče piščančke, kotulanje obročev, štafeta s hoduljami, v kupu sena in slalom v šajt’rgi. Ves čas je bilo slišati veliko otroškega smeha, zdravega navijanja in dobre volje. Pred razglasitvijo rezultatov je sledila južna po kmečko (ocvrta jajca in kruh), za sladico pa dobrote mamic, babic domačih učencev. Zvečer pa smo se preselili v kozolec, kjer se je nadaljevalo druženje, na katerem so se nam pridružili tudi predstavniki lokalnih društev. Spet smo preživeli en lep dan na zraku, ob igrah naših dedkov in babic, predvsem pa za celo popoldne pozabili na mobitele in računalnike. Kar težko se nam bo posloviti od naših prijateljev v petek, saj so se spletla že prava prijateljstva.

Novinarska ekipa OŠ Maksa Pleteršnika Pišece (Anej, Žan, Janž in Aljaž)

© Izdelal Črt Lipej, 2014 | Spletne strani Videokom