KS PIŠECE -Pišece 13, 8255 Pišece
(07) 49 51 387 ks.pisece@siol.net

Letni zbor članov Vinogradniškega društva Pišece

Poročilo predsednika društva za 2022

Spoštovane vinogradnice, vinogradniki, spoštovani gostje. Še enkrat lepo pozdravljeni. Za nami je leto, v katerem nam ni bilo treba razmišljati ali lahko in ali smemo kaj narediti.

Kot prvo, smo v lanskem letu izvedli društveno ocenjevanje vina, ki je tudi predizbor za županovo vino. Komisija, ki jo izbere občina, je ocenila 85 vzorcev različnih vrst vina in pri tem so svojo nalogo opravili strokovno. Ob tej priložnosti bi se še enkrat zahvalil družini Varlec za odličen prostor za degustacijo in tudi za degustacijo v njihovi kleti.

Lani je bilo tudi volilno leto, kar nam je dalo marsikaj misliti. Bil sem v  upanju, da bo vodenje našega društva prevzel nekdo mlajši, vendar nam to pač ni uspelo, tako da sem že po dveh mandatih in pol pristal še na enega. Smo pa malo pomladili upravni odbor in zamenjali nekaj članov.

Sodelovali smo tudi pri pohodih in postavitvi mlaja, ki ga je organiziralo naše turistično društvo.

V mesecu maju smo organizirali strokovno ekskurzijo v Srbijo, v povratku proti domu pa se še ustavili na degustaciji v Iloku. Lepa in zanimiva degustacija v vinariji Zvonko Bogdan od katere smo odnesli lepe vtise, ogledali pa smo si tudi mesto Novi Sad in Subotico. 

Udeležili smo se dneva kruha, vina in salam na grajskem dvorišču v Brežicah, kjer je bila tudi svečana podelitev županovega vina.

Tradicionalno postavljanje klopotca, ki ga postavljamo vsako leto pri drugem vinogradniku, je bilo v Pavlovi vasi pri Miranu Preskar. Lepo vreme, dobra družba in nato zaključek pod kozolcem.

V avgustu smo obiskali Radgonski sejem, kjer smo si ogledali razne pripomočke za obdelavo v vinogradih.  V nadaljevanju smo se ustavili na vinski fontani Kapela, kjer smo degustirali več vrst vina. Ustavili smo se tudi na kmetiji in trsničarstvu Vršič, kjer vzgajajo sadike, katere ni potrebno skoraj nič škropiti. Degustirali smo tudi ta vina in se tudi lepo najedli tega grozdja, ki so nam ga ponudili.

Po martinovem smo izvedli Martinov pohod v Orehovcu, obiskali naše vinogradnike, probali mlado vino in seveda ni zmanjkalo tudi raznih dobrot. Čeprav je bilo slabo vreme, smo se zbrali v lepem številu in zaključili pohod v večnamenskem domu s krstom mošta.

Na koncu leta smo našim članom priskrbeli koledarje in vžigalnike in se začeli pogovarjati o Vincekovem.

Vsem, ki ste kakorkoli prispevali k boljšemu delovanju našega društva, bi se lepo zahvalil. Zahvala gre tudi občini Brežice, ki nas vsako leto podpira v naših aktivnostih.

Predsednik vinogradniškega društva Pišece Vinko Lesinšek

na povezavi FOTOGALERIJA so lahko ogledate fotografije v polni ločljivosti

Zastavili so si tudi program dela za letošnje leto, to je 2023:

  1. Vincekovo s prikazom prvega reza
  2. Ocenjevanje vin
  3. Sodelovanje na izboru za županovo vino
  4. Strokovna ekskurzija
  5. Brežice moje mesto
  6. Izobraževanje pred trgatvijo Ivanka Badovinac
  7. Postavitev klopotca
  8. Martinov pohod s krstom mošta
  9. Sodelovanje z društvi v Krajevni skupnosti in šolo Maksa Pleteršnika Pišece
© Izdelal Črt Lipej, 2014 | Spletne strani Videokom