KS PIŠECE -Pišece 13, 8255 Pišece
(07) 49 51 387 ks.pisece@siol.net

“Od hrama do hrama” izlet p’šečkih vinogradnikov

Tradicionalno se člani Vinogradniškega društva Pišece vsako leto najmanj enkrat podajo po poteh v svojem vinorodnem okolišu in spoznavajo vinograde in vinske hrame. Tako je bilo tudi letos. Vinogradniška druščina je krenila iz Pišec v smeri Bojsnega, saj imajo svoje člane tudi izven meja KS Pišece. Tudi na pišečkem poznajo repnice.

FOTOGALERIJA s tokratnega pohoda je na tej povezavi

 

Repnica je jama, skopana v kremenčev pesek, ki služi kot kmetijski objekt za shrambo pridelkov. Ime je dobila po repi, ki je bila eden izmed glavnih kmetijskih pridelkov. Repnice so značilne za območje Bizeljskega gričevja, natančneje vasi krajevnih skupnosti Bizeljsko, Pišece in Globoko v Občini Brežice. Območje, primerno za izkop, je veliko vsega kakih 8 kvadratnih kilometrov.[1] Tu se namreč nahajajo peščene naplavine, ki so ostanek nekdanjega Panonskega morja izpred več milijonov let. Kmetje so tako pri kopanju repnic pogosto naleteli tudi na fosilizirane školjke. Nekdaj je obstajalo kakih 200 repnic, danes pa jih je še kakih 100.[2]

Repnice imajo stalno temperaturo približno 8 °C in visoko vlago med 80 in 95 %.[1] Kot take so primerne za shrambo poljščin, kot so repa, krompir, korenje, in tudi sadja – predvsem jabolk. Ljudje pripovedujejo, da so jabolka, shranjena v repnicah, ohranila svežino in čvrstost vse do naslednje sezone. Danes se uporabljajo tudi za shranjevanje vina, vendar le-tega hranijo v steklenicah ali nerjavečih cisternah, saj leseni sodi zaradi velike vlage v prostoru niso primerni za shranjevanje. Več o tem si lahko eš sami preberete v Wikipediji.

 

© Izdelal Črt Lipej, 2014 | Spletne strani Videokom