KS PIŠECE -Pišece 13, 8255 Pišece
(07) 49 51 387 ks.pisece@siol.net

Predstavitev etnološkega filma “P’šečka bratva” v Ljubljani

Na povabilo Slovenskega etnološkega društva je ekipa pišeških filmarjev predstavila svoj filmski etnološki prvenec “P’šečka bratva” članom društva in uglednim poznavalcem etnološke stroke v Sloveniji.

Po uvodnem nagovoru zbranim predsednice društva Alenke Černelič Krošelj je sledila 50 minutna projekcija filma na velikem platnu. Zgodba se odvija v Pišecah leta 1960 tik pred in med samo trgatvijo v vinogradu. Filmski navdupenci so se vživeli v tisti čas, seved po najboljših zmožnosth, saj je proračun za tovrstno filmsko dejavnost praktično ničeln. Vinogradniško društvo Pišece je združili moči s Turističnim društvom in še nekaterimi in rekonstruirali so dogajanja v tistem času skozi vidik odnosov v družini, obleke, hrana, oprema, običaji in ljudsko petje. S tem so nedvomno dali opazen pečat in spomin na dandanašnji čas, ko številne generacije ne poznajo več načina življenja nekaj desetletij nazaj.

Scenarij zgodbe je spretno vodila Ivanka Zupančič, za kamero je igralce vseskozi vneto vodil Davor Lipej, sodelovala je kar številan ekipa igralcev kar več generacij. Tako so sprejeli omenjeni film tudi v etnoloških strokovnih vodah, dali so priznaje igralcem in avtorjem, kar jim nedvomno veliko pomeni. Kot kaže pa so šele sedaj dobili pravo voljo za filmsko ustvarjanje.

V teku so že nova snemanja s tovrstno tematiko, ekeranizirali bodo vinogradiško leto od začetnih del v vinogradih pa vse do trgatve, ki je že končana v filmskem smislu. Zraven tega pa dobivajo že tudi nekatere nove zamisli o filmskem ustvarjanju in zapisovonju minulih časov.

FOTOGALERIJA – tukaj je povezava

 

© Izdelal Črt Lipej, 2014 | Spletne strani Videokom