KS PIŠECE -Pišece 13, 8255 Pišece
(07) 49 51 387 ks.pisece@siol.net

Vincencijevo v Pišecah 2023

Reportaža iz Pišec ob tokratnem žegnanju vinske trte in začetku del v vinogradih

V mesecu januarju na god zavetnika Sv.Vincencija, oz. Vinceka vinogradniki že vrsto let opravijo simbolično prvo rezatev vinske trte. Tako je bilo tudi to soboto, 21. januarja 2023, kjer so se zbrali člani Vinogradniškega društva Pišece. Zraven tega so blagoslovili tudi obnovljeno kužno znamenje v Pišecah.

Kužno znamenje ob poti na Čretež v Pišecah

V zahvalo za konec kuge in spomin na to strašno bolezen so v različnih krajih postavili zidana ali kamnita znamenja. Le – ta so stala na mestu, kjer so pokopavali umrle za črno smrtjo. Mesta za pokop umrlih zaradi te bolezni so bila ločena od pokopališč ob cerkvah.

Kužno znamenje  je torej pomnik, postavljen najpogosteje v 17. stoletju v zahvalo za konec črne kuge ( črna smrt), ki je v tistih časih (oz. tudi že več stoletij pred tem) občasno izbruhnila v Evropi in terjala življenja milijonov ljudi in domačih živali.

Kuga je torej razhajala tudi v naših krajih.

Tudi danes lahko pravzaprav ponovno rečemo, da smo v času sodobne kuge, ki jo imenujemo Covid-19. Tudi ta je terjala že številna življenja. Žal tudi v našem kraju. Pa naj ta obnovljeni pomnik služi kot upanje, da bi nesrečo odvrnili in da hujše bolezni ne bi več terjale številna življenja.

Družina Verstovšek je prevzela obnovo in ob blagoslovu se ji je nekdanji pišečki župnik Gregor Majcen zahvalil za ves trud in izkazano veliko dobro delo. Priznanje je prevzela Biserka Verstovšek. Obnovitvena dela tega kužnega znamenja so začeli še v času njegovega službovanja v Pišecah. Na blagoslovu tako znamenja kot kasneje še vinske trta sta opravila skupaj Gregor Majcen in sedanji župnijski upravitelj v Pišecah Vlado Leskovar. Predsednik Vinogradniškega društva Vinko Lesinšek je v nagovoru zbranim poudaril dobro sodelovanje med društvom in župnijo, pripravo skupne prireditve in blagoslov z upanjem na dobro tudi vinsko letino 2023.

Godba Pišece je v močnem vetru in precej ohlajenem ozračju poskrbela za nekoliko prijetnejše trenutke. Nadaljevali so na posestvu družine Verstovšek, na Marofu v vinski kleti in krajši predstavitvi novosti na vinogradniškem področju.

V večernih urah pa so v Večnamenskem domu v Pišecah imeli najprej krajšo veseloigro domače dramske sekcije Smeh ni greh, sledil pa je še etnografski igrani film Od kola do kupce.

Sicer pa je obširnejša FOTOGALERIJA dosegljiva s klikom na povezavo

© Izdelal Črt Lipej, 2014 | Spletne strani Videokom