KS PIŠECE -Pišece 13, 8255 Pišece
(07) 49 51 387 ks.pisece@siol.net

Srečanje Vinkovih pevcev v Pišecah 2023

Srečanje je po koronski prekinitvi  menda že 12. in prav lepo se sliši, da je to srečanje po tolikih letih še vedno »srečanje Vinkovih pevcev«.

Srečanje Vinkovih pevcev v Pišecah 2023

Danes vseh zborov sicer ne vodi le en dirigent, pevci pa se radi spominjajo našega, takrat skupnega, Vinka Žerjava, ki ima zasluge, da je ta prireditev sploh nastala. S tem koncertom se hvaležno poklanjamo njegovemu spominu.

Moški pevski zbor Sromlje deluje neprekinjeno že od leta 1976. V tem času se je zamenjalo že več generacij pevcev in zborovodij,  od samega začetka pa še vedno prepevajo trije člani.

Vsako leto zbor  priredi  letni koncert in sodeluje  na kulturnih prireditvah v domači občini, na reviji posavskih pevskih zborov in na festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani. 

Moški pevski zbor KD Ivan Kobal Krška vas je v letu 2017 praznoval 90-letnico ustanovitve in delovanja, ki je bilo prekinjeno le med 2. svetovno vojno, ko so bili prebivalci Krške vasi izgnani.

Danes torej vstopajo že v 96. leto delovanja.

Zbor je vsa leta nosilec kulturne dejavnosti v domačem kraju, redno se udeležuje kulturnih in dobrodelnih prireditev v domači vasi in krajevnih skupnostih v okolici, sodeluje na revijah »Pesem Posavja«, večkrat tudi na taboru v Šentvidu pri Stični. Zbor je pobudnik in tudi sodeluje na rednih srečanjih nekaterih zborov v lokalnem in širšem okolju, kot je današnje srečanje Vinkovih pevcev ter srečanja zborov in ljudskih pevcev iz drugih društev.

Pevke ŽePZ  KD  ORLICA že 38 let  neprekinjeno prepevajo in razveseljujejo ljubitelje zborovskega petja, na kar so zelo ponosne. Za dolgoletno delovanje in posebne dosežke v ljubiteljski kulturi  je zbor prejel bronasto odličje ZVEZE KULTURNIH DRUŠTEV BREŽICE. Tudi ta pevski zbor vodi g. Franc Vegelj.

Pevke se zavedajo pomena kulturne dejavnosti v kraju, zato bodo tudi v bodoče dodajale kamenčke v mozaik kulture. Nastopajo skoraj na vseh prireditvah v domačem kraju, veliko pa tudi v drugih krajih naše občine in izven meja le te, pa tudi v tujini. Pojejo pesmi v priredbah, avtorske skladbe, pa tudi kakšne tuje se ne ustrašijo. Obujajo pa tudi prepevanje ljudskih pesmi. Njihov cilj je, da se čimbolj uspešno predstavijo ljubiteljem vokalne glasbe, moto pa,  KDOR POJE, ZLO NE MISLI.

MOŠKI PEVSKI ZBOR BIZELJSKO še en zbor bo zapel in upajmo, da bomo ob koncu stopili iz te hiše vsaj malo spremenjeni, če ne drugače pa z nekaj več pozitivne energije. Prisluhnili bomo še moškemu pevskemu zboru, ki deluje pod imenom Kulturno društvo Bizeljsko moški pevski zbor neprekinjeno že od leta 1976. Sodeluje na prireditvah in proslavah predvsem v domačem kraju in tudi širše, nastopa pa tudi v tujini. Od jeseni 2013 ga vodi prof. Niko Ogorevc iz Brežic.

Zbor je do sedaj izdal dve zgoščenki z naslovom: Sem fantič zelenega Štajerja (izdano leta 2003) in Bizeljski patroni (izdano leta 2018) Nekaj skupnih pesmi in nastopov so izvedli tudi z narodnozabavnim ansamblom Hervol in skupaj nastopili v razvedrilnih oddajah TV Slovenija: Na zdravje in Pri Jožovcu z Natalijo, ter v oddaji Polka in majolka na regionalni televiziji. V pandemskih letih 2020 in 2021 je zbor svoje delovanje preselil na splet, saj razen nekaj redkih izjem ni nastopal v živo pred publiko. Posneli so nastop ob 45-letnici delovanja zbora v cerkvi sv. Lovrenca na Bizeljskem in ga objavili na spletu. Prav tako so posneli video-spot na avtorsko pesem predsednika Slavka Mihelina »V Martinovi repnici«, ki je hkrati tudi turistična promocija te bizeljske posebnosti. Objavljen je na »youtube« kanalu. V letu 2022 so posneli video-spot na novo avtorsko skladbo Slavka Mihelina z naslovom »Nazdravimo z majoliko« in tudi tega objavili na spletu oz. youtube kanalu.

Več o srečanje tudi v FOTOGALERIJI na tej povezavi

o dogodku tudi v lokalnem časopisu na tej POVEZAVI

© Izdelal Črt Lipej, 2014 | Spletne strani Videokom